Kako pomoći djetetu da se bavi onim što voli? Kako odabrati novi hobi, koji može prerasti u zanimanje ili čak poziv?

Djeca su po prirodi znatiželjna, a tako jedino i mora biti. Omogućite im da probaju ono što ih zanima. Bile to sportske aktivnosti na koje su ih potakli poznati sportaši i njihovi uspjesi ili banalnosti poput filmova i knjiga. Možda požele biti nogometaši jer su gledali Messija i Ronalda. A možda požele krenuti na mačevanje jer su fascinirani ninjama i gusarima. U najboljem slučaju će jednog dana igrati za Real i Barcelonu, a u najgorem će probati, vidjeti da im se ne sviđa i biti bogatiji za novo životno iskustvo.

Uzmimo za primjer sportove. Padovi, ogrebotine i sitne ozljede su neizostavan dio gotovo svakog sporta ali osmijeh neće silaziti s lica. Igraju se, druže s prijateljima, uče i rade ono što vole. Mi smo tu da ih zaliječimo i nastavimo navijati.

Možda su i umjetničke duše pa se požele baviti glazbom ili slikanjem. Čak i da cijeli dan slušate početničke imitacije zvijezda i zvjezdica, to vam neće biti toliko bolno kao slušati promuklost vašeg potomka uzrokovanu ambicioznošću. Glas se lako popravi, a intonacija će doći s vremenom.

Kad djeca odaberu nešto u čemu uživaju, onda nije teško uskladiti obaveze. Nije teško niti svaki dan ići na treninge ili vježbe. Dijete ne mora biti neviđeni talent za određenu aktivnost da bi se njome bavilo. Bitna je zabava – nisu profesionalci. Još. Dok god uživa u svom odabiru – bit će sretno i zadovoljno. E onda je i cilj roditelja ispunjen.

Ako dijete kaže da bi probalo neki sport, umjetnost ili banalnost poput skupljanja salveta, u tome ga treba podržati. Ako baš specifična aktivnost nije trenutno dostupna, nešto slično tome i improvizacija uvijek jesu. Možda neće imati vilu uz jezero od bavljenja salvetama ali će biti sretno. To se ipak, složit ćete se, ne može platiti.

 

Preuzeto sa: http://salveopharma.hr/blog/odabir-izvanskolskih-aktivnosti/

24.10.2016.