ČIGRIN LET

Besplatan program rada za djecu s posebnim potrebama

ČIGRIN LET posebno je osmišljen besplatni program koji se zasniva na provođenju temeljnih elemenata taekwondo-a u radu s djecom s posebnim potrebama, bilo da su one fizičke ili psihofizičke prirode, u smislu njihove rehabilitacije i što boljeg uklapanja u svakodnevnu okolinu i društvo.

U program je uključeno i medicinsko savjetovalište od strane kardiologa, ortopeda, defektologa, stomatologa, ginekologa, medicinskog i tehničkog klasifikatora za para sportaše te profesora kineziologije.

Program se sastoji od stalnog praćenja motorike i psihofizičkog stanja djeteta te prilagođavanja treninga ovisno o postignutom psihofizičkom stanju.

Stalni članovi tima:

  • Danijel Bursać, dr.med. – KB Merkur, Ginekologija
  • Krešimir Crnogaća, dr.med. – KBC Zagreb, Šalata, Ortopedija
  • Dejan Došen, dr.med. – KBC Zagreb, Kardiologija
  • Dina Vidović, dr.dent.med.
  • Tatjana Kmoch Petranjek, prof. – SB Goljak
  • Ivan Zorić, mag.cin. Kinezioterapeut – Sportsko rehabilitacijski centar “Motus melior”
  • Budimir Šobat – Buda, Kondicijski trener

Ovaj stručno vođeni program uz sve navedeno zadovoljava i osnovne dječje potrebe za igrom, kretanjem i druženjem. Sam rad odvija se u nekoliko odvojenih grupa djece koje karakterizira određeni fizički ili psihofizički hendikep (Down sindrom, ADHD, razni motorički poremećaji grube ili fine razine pokreta i slično). Osnovna ideja projekta je utjecaj na razvoj opće motorike, koordinacije pokreta i ravnoteže, te na gipkost kralježnice i udova. Posebna se pažnja posvećuje učenju djece nenasilju, samokontroli, koncentraciji, uljudnosti, te zdravom načinu života, koji je posebno neophodan u današnjem suvremenom društvu.

Program je u potpunosti besplatan, a broj mjesta ograničen. U pojedinu grupu može biti uključeno maksimalno 15-ero djece s posebnim potrebama. Predviđeni termin početka treninga prve grupe je petkom od 17.00 do 18.00 sati. Lokacija treninga je Bleiweisova 24 (dvorišni objekat), Zagreb-Zapad.

Mnogi su razlozi/prednosti zbog kojih se korisno baviti taekwondo-om:

DUHOVNI: Uči spokojnosti, izbjegavanju i osujećivanju, neutraliziranju. Uobličava nekonfrontacijski i kontrolirani pristup nasilju, učeći da je sila posljednji mogući odgovor na agresivnost. Učenici moraju uvažavatidruge učenike i slušati instruktore. Taekwondo zahtijeva strpljivost, postojanost i težnju za usavršavanjem.

FIZIČKI: Bavljenje taekwondo sportom poboljšava koordinaciju, brzinu, agilnost, fleksibilnost, mišićnu snagu, izdržljivost, ravnotežu, držanje itd. Trening potiče zdrav način življenja, sastavljen od ispravnog vježbanja, zdrave prehrane, pravilnog odmora i postizanja životne ravnoteže.

PSIHOLOŠKI: Smanjuje napetost i tjeskobu socijalno prihvatljivim načinom fizičkog izražavanja i kontroliranjem agresivnosti. Zahtijeva samopoštovanje, samokontrolu i bespredmetno uvažavanje suboraca i suparnika. Putem savladavanja njegovih osnova i napredovanjem na razinama pojasa, omogućava osobno ispunjenje i promicanje. Posvećenost dosezanju cilja i ispunjenje zadanih ciljeva oplemenjuju osjećaj vrijednosti i unutrašnji doživljaj vlastite osobnosti svakog pojedinca.

ESTETSKI: Za pravilnu tehničku izvedbu neophodni su ritam, timing, ravnoteža, ispravno disanje i držanje. Taekwondo sportaš mora ovladati usredotočivanjem koncentracije i isključivanjem od vanjskih utjecaja. U izvođenju pokreta i tehnika ima obilja ljepote i otmjenosti, a nemjeriva je sreća savladavanja kontrole misli i tijela pri izvođenju zadanih fizičkih vježbi.

TAEKWONDO ZA DJECU: Taekwondo zahtijeva i razvija disciplinu, samopouzdanje te pozitivno djeluje na sve kritične čimbenike psihofizičkog razvoja djece. Taekwondo je idealan oblik sportske aktivnosti, kako za motorički nadarenu djecu sposobnu za ostvarivanje vrhunskih sportskih dostignuća, tako i za djecu sa skromnijim psihofizičkim osobinama kojima će pružiti sredstvo zdravog razvitka i ugodnog druženja s vršnjacima.

Upisi

Bleiweisova 24 (dvorište), Zagreb-Zapad

Vrijeme upisa: pon-pet 19:00-21:00 sati

Predviđeno vrijeme programa: petkom 17:00-18:00 sati

Kontakti

Danijel Bursać, dr.med., 3. DAN

predsjednik Kluba

e-mail: danijel.cigra@gmail.com

GSM: 098 833 488

Natalija Belošević, predsjednica Udruge

Udruga za sindrom Down Zagreb

e-mail: down.sindrom21@gmail.com

GSM: 099 2103 000

FB: Udruga za sindrom Down – Zagreb