Rektorova nagrada u rukama trenerice Lucije

Škola na prvom mjestu!! Rečenica koju su članovi Čigre ne malo puta čuli od svojih trenera.
Naš klub može se pohvaliti da su svi treneri visokoobrazovani u različitim područjima, od IT sektora, medicine, ekonomije do onih kreativnijih područja poput grafičkog dizajna naše trenerice Lucije.
Upravo nas je Lucija proteklog tjedna obradovala viješću da joj je svečano uručena Rektorova nagrada Sveučilišta u Zagrebu za rad pod naslovom “FT RAMAN SPEKTROSKOPIJA U ANALIZI I DIFERENCIJACIJI RAZLIČITIH TIPOVA FOTOKOPIRNIH PAPIRA”.
Rektorova nagrada kruna je studentskog rada i zalaganja, tako je Lucija uz Danijela druga dobitnice te vrste nagrade.
 
Puno uspjeha želimo našoj Luciji u daljnjem radu, ali prije toga ugodnu ljetnu stanku i odmor 🙂
Više o radu:

Naslov rada: FT RAMAN SPEKTROSKOPIJA U ANALIZI I DIFERENCIJACIJI RAZLIČITIH TIPOVA FOTOKOPIRNIH PAPIRAMentorica: prof. dr. sc. Vesna Džimbeg Malči

Grafički faklutet Sveučilišta u Zagrebu

Sažetak:

FT Ramanovom spektroskopijom snimljeno je pet vrsta papira. Svih pet vrsta su bili  iste gramature (80g), bijeli fotokopirni papiri proizvedeni od različitih proizvođača. Usporedbom Ramanovih spektara uočena je razlika između ispitanih papira. Snimljeni spektri su zatim obrađeni multivarijantnom metodom analize glavnih komponenti, PCA (engl. Principal component analysis). Kao rezultat primjene PCA metode uočeno je da se ispitane vrste papira, iako su vizualno identični, razlikuju po svom kemijskom sastavu. Uočene molekule koje čine tu razliku su: celuloza, lignin i kalcijev karbonat (CaCO3). Nakon analize izrađen je model koji prepoznaje ispitane uzorke. Kako bi se pokazala uspješnost modela napravljena je validacija s nepoznatim uzorcima. Model ih je uspješno prepoznao te ih je smjestio u njihove matične skupine. Rezultat ovog rada pokazuje potencijal primjene metode FT Ramanove spektroskopije te izgradnje modela pomoću PCA za analizu papira. U daljnjem istraživanju opisani postupak bi se mogao kombinirati sa standardnim metodama analize kvalitete papira te na osnovu tih rezultata izraditi model koji bi mogao olakšati i ubrzati proces prepoznavanja i detaljne analize kvalitete papira.

2017-07-24T21:40:32+00:00 10-07-2017|Iz Hrvatske, Iz kluba, Iz svijeta, Novosti|0 komentara

Komentari

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

KONTAKT

Vinogradi 7, 10000 Zagreb

Phone: 01 3768 919

Web: taekwondo-cigra.hr